De Fjällraven Classic, Kungsleden voor beginners

Wat is de Fjällraven Classic?

De Fjällraven Classic is een meerdaagse wandeltocht die jaarlijks in Zweden plaatsvindt. Het evenement wordt georganiseerd door het Zweedse outdoormerk Fjällräven en trekt duizenden deelnemers van over de hele wereld aan.

De tocht begint in de plaats Nikkaluokta in het noorden van Zweden en eindigt na ongeveer 110 kilometer wandelen in Abisko, dat verder naar het noorden ligt en ook het begin- of eindpunt is voor mensen die de hele Kungsleden lopen. De route loopt dwars door het prachtige en ruige landschap van de Zweedse bergen, waarbij de deelnemers worden uitgedaagd met hellingen, rivieren en moerassen.

De Fjällraven Classic is geen wedstrijd, maar eerder een uitdaging om de natuur en jezelf te overwinnen. Deelnemers moeten alles wat ze nodig hebben voor de tocht meedragen in een rugzak, inclusief voedsel, water en een tent. Er zijn checkpoints op de route waar deelnemers hun voorraad kunnen aanvullen en medische hulp kunnen krijgen indien nodig.

Het evenement wordt elk jaar in augustus gehouden en is zeer populair bij wandelaars en liefhebbers van het buitenleven. De Fjällraven Classic biedt deelnemers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur van Zweden en hun vaardigheden en uithoudingsvermogen te testen tijdens een unieke en uitdagende wandeltocht.

Fjällraven Classic 2019 smaakte naar meer

Ik liep deze tocht in 2019, het was mijn eerste kennismaking met het wandelen van langere afstanden waarbij je zelfvoorzienend moet zijn. Voor ik me hiervoor opgaf vond ik dat best spannend, maar door de ondersteuning van de organisatie loopt alles eigenlijk op rolletjes en is het heel toegankelijk om zo’n avontuur te ondernemen. Hierdoor kreeg ik meer zelfvertrouwen om vaker van dit soort expedities te ondernemen.

In 2021 ging ik terug naar de Kungsleden voor een tweede wandeling. Tijdens de Fjällraven Classic was eigenlijk het enige wat ik jammer vond aan de reis, de grote hoeveelheid mensen overal. Dat was natuurlijk te verwachten, en ook best gezellig, maar het landschap daar in Lapland lijkt gemaakt om in stilte te beleven. De uitgestrektheid en wilde natuur komen het beste tot zijn recht als je ’s avonds je tentje in een leeg landschap kan opzetten, en overdag de stilte kan ervaren.

Daarom greep ik de kans om terug te keren naar dit gebied dan ook met beide handen aan toen ik in 2021 terug ging naar Zweden. De nachttrein vanuit Stockholm brengt je makkelijk naar Kiruna, en vandaar kan je verder met de trein naar Abisko. Je stapt ’s middags de trein daar uit en kunt die avond al op de Kungsleden in je tentje liggen.

Nog meer Fjällraven hikes

Sinds ik meedeed heeft Fjällraven nog meer events toegevoegd aan de kalender. Zo kun je nu ieder jaar meedoen aan soortgelijke events in Amerika, Denemarken, Duitsland, Korea en de UK (Schotland). Zoek degene uit die jou het meest aanspreekt en ga ervoor!

Wil je meer weten over mijn tweede trip op de Kungsleden? Lees het hier.

Tickets voor de Classic komen ieder jaar rond eind april beschikbaar op hun site: https://classic.fjallraven.com. Zorg dat je er snel bij bent, want ze zijn zo op! Geef je op voor hun nieuwsbrief als je een seintje wilt krijgen als ze verkrijgbaar zijn. Het event zelf vindt altijd plaats in de tweede week van augustus.

Heb je nog andere vragen over de Fjällraven Classic? Laat het me weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *