Blaren, blaren, blaren…
Blaren kun je op zoveel verschillende manieren en zoveel verschillende plekken krijgen dat het nog niet meevalt om ze allemaal te voorkomen. Er zijn zoveel verschillende methodes om ze te voorkomen dat werkelijk iedereen die weleens wandelt wel een tip voor je heeft. In dit artikel over de 6 beste tips om blaren te voorkomen heb ik een overzicht voor je gemaakt met tips die werken voor mij persoonlijk, en de populairste methodes van andere hikers die ik ken. Maar hier wil ik nog wat dieper ingaan op een van de belangrijkste pijlers in je blarenvrije strategie: je wandelschoenen.
Trailrunners
Jarenlang was het zo dat iedereen vond dat je om te wandelen, stevige schoenen nodig had. Het liefst een paar dat je enkels ook nog goed ondersteunde. Hoge, stugge schoenen met misschien zelfs een waterdichte Goretex laag. Fijn als het regent, want je voeten blijven droog (als het niet teveel regent). Maar wees eens eerlijk: heb je al die stevigheid en ondersteuning nodig in Nederland? Ik loop sinds de Pacific Crest Trail op trailrunners, en kan me eigenlijk nog maar heel weinig scenario’s indenken waarin ik dat niet zou doen. Op de meeste bergachtige wandeling van Nederland, de Dutch Mountain Trail, liep ik ook op m’n trailrunners en dat was geen enkel probleem. Ik heb er heel de PCT mee gelopen, inclusief de stukken door de bergen. Ze zijn licht, soepel, ademen prima, hebben voldoende profiel en voelen als pantoffeltjes. Na veel wandelingen zie ik mensen om me heen zuchtend en steunend hun schoenen uittrekken met een pijnlijke blik op hun gezicht. Ik loop zelf op Altra Lone Peaks, maar er zijn inmiddels zoveel merken dat je riante keus hebt. Populaire merken zijn bijvoorbeeld: Altra, Hoka, La Sportiva, Topo Venture, Salomon.
Het loont absoluut de moeite om een tripje te maken naar een specialist om daar je voeten op te laten meten, als dat kan. Er zijn een paar trailrunwinkels in Nederland waar je Altra’s kunt kopen. Ik bezocht er een om een paar Altra’s te proberen, omdat ik graag schoenen wilde hebben van een merk dat ik ook in Amerika makkelijk zou kunnen kopen. Zodra ik ze aantrok, was ik verliefd. Ze zaten heerlijk! Hoewel ik toen nog erg moest wennen aan de look, zaten ze gelijk als gegoten. Ik heb een traantje gelaten toen het tijd was om afscheid te nemen van dat paar.
Gewicht
‘One pound of weight on your feet equals five pounds of weight on your back’ is een veelgehoord gezegde onder de lange-afstandswandelaars. Grofweg betekent het zoveel als dat elke gram aan je voeten vijf keer zoveel moeite kost om mee te torsen als 5 gram op je rug. Of elke pond aan je voeten is 5 pond (2,2 kilo!) op je rug. Hoeveel wegen jouw schoenen? Trailrunners zijn een van de lichtste keuzes die je kunt maken. Klik hier voor meer info over deze theorie (in het Engels).
Zero drop
Altra’s staan bekend om hun wijde voorvoet, zodat je tenen de ruimte hebben om uit te spreiden en niet opgesloten zitten en langs elkaar gaan schuren. Maar een ander kenmerk van dit merk, is dat hun schoenen allemaal ‘zero drop’ zijn. Dit is wel even een aandachtspuntje, want als je nog nooit op ‘zero drop’ schoenen hebt gelopen, kan dit juist problemen geven en moet je het langzaam opbouwen.
Wat is zero drop? De meeste schoenen hebben een lichte verhoging in de hak. Dit is soms maar een paar mm, soms veel meer, maar een helemaal platte zool, waarbij je hiel dus op dezelfde hoogte zit als je voorvoet, noemen we zero drop. Dus eigenlijk de natuurlijke stand van je voet als je blootsvoets loopt, of op slippers. Als je dit niet gewend bent, kan het problemen geven om ineens de hele dag zero drop te gaan lopen. Dit komt doordat je voet in ‘gewone’ schoenen eigenlijk nooit helemaal plat op de grond staat en je spieren en pezen (vooral je achillespees) eigenlijk nooit tot de volle lengte worden uitgerekt. Je lichaam moet hier even aan wennen. Als je dus snel een nieuw paar schoenen nodig hebt en geen tijd hebt om de overgang langzaam op te bouwen, ben je dus beter af met trailrunners die wel een verhoogde hak hebben. Check in dat geval even hoeveel millimeter de hak van je normale schoenen is, en kies een paar met een ietsje lagere hak (een paar mm minder). Heb je wel wat meer tijd, begin dan met elke dag een uurtje op zero drop (of gewoon blote voeten) te lopen, en bouw dat telkens wat op. Trek hier zeker een maand of twee voor uit, en liefst langer.
Hoge schoenen of lage schoenen?
Ik liep vroeger altijd graag op hogere schoenen die om mijn enkels sloten, gewoon omdat dat steviger aanvoelde en ook omdat dat ‘hoorde’ als je ging wandelen. Dacht ik. Maar tijdens mijn wandeling op de Pacific Crest Trail, merkte ik dat mijn enkels waanzinnig sterk waren geworden door het vele lopen op oneven ondergrond in schoenen met geen enkele steun aan de enkels. Waar het even kan, loop ik nu op onverharde paden. Dat valt in Nederland vaak nog niet mee, waar toch veel verhard is, maar je kunt het ook opzoeken. In een app als Komoot kun je per wandeling bekijken welke ondergrond je kunt verwachten, en hier zelfs op selecteren.
To Goretex or not to Goretex?
Er is nogal wat discussie onder voor- en tegenstanders van waterdichte schoenen. (Meestal gaat het dan over schoenen met een Goretex laag, maar het meeste van wat ik hieronder bespreek, geldt ook bijvoorbeeld voor geïmpregneerde/leren wandelschoenen.) Wat mij betreft, is het een kwestie van het juiste materiaal kiezen voor de juiste omstandigheden. Ik loop meestal op trailrunners zonder Goretex, maar heb ook een paar Goretex wandelschoenen.
Deze trek ik meestal aan op dagwandelingen in Nederland wanneer het licht regent of er kans is op wat plassen en modder. Als ik op een wandeling zou gaan waarbij de kans groot is dat ik dagenlang door regen moet lopen, of door diepe plassen moet waden, dan zou ik eerder kiezen voor niet-waterdichte schoenen, puur omdat waterdichtheid ook zo zijn grenzen heeft. Op een gegeven moment worden ‘waterdichte’ schoenen toch nat van binnen, en dan wordt het voordeel van de waterdichte laag gelijk een groot nadeel. Bovendien zal een waterdicht membraan op een gegeven moment door slijtage toch hier en daar gaan lekken.
Dus: een beetje water? Ja, trek gerust je waterdichte wandelschoenen aan. Maar: geen water of juist heel veel water? Beter van niet.
Het terrein
Het overgrote deel van mijn wandelingen gaan over bestaande paden. Hierbij moet ik soms klimmen of afdalen, en soms is het glad. Bij dat soort wandelingen neem ik graag mijn stokken mee om mijn knieën wat te ontzien (en om mijn tent mee op te zetten). Ik heb (meestal) geen knieproblemen, en wil dat graag zo houden. Ga je het hooggebergte in en verwacht je alpiene afdalingen, beklimmingen en veel sneeuwvelden tegen te komen? Dan zijn trailrunners waarschijnlijk niet je beste keus. Als je stijgijzers nodig hebt uiteraard sowieso niet, daarvoor heb je speciale schoenen nodig. Maar om af en toe een sneeuwveld over te steken, kun je ook de zgn. ‘microspikes’ om je trailrunners doen. Dit volstaat in veel gevallen, in combinatie met een pickel, om nu en dan een sneeuwveld zonder gevaarlijke stukken over te steken. Ik gebruik hiervoor gaiters aan over je trailrunners, en je blijft gegarandeerd stof- en zandvrij. Nou ja, jijzelf misschien niet, maar de binnenkant van je schoenen in ieder geval.
Gaiters zijn een soort kapjes die je over je schoenen heen aantrekt, je maakt ze achteraan bij de hak vast met een stukje klittenband, en vooraan met een haakje aan je veters. Ze sluiten rond je enkels dankzij de elastische stof. Zorg dat je een paar kiest dat geschikt is voor trailrunning (running gaiters) van stof die meerekt en je veters helemaal bedekt. Er zijn namelijk ook sneeuwgaiters, die van waterdichte stof zijn, en je wilt juist dat het nog kan ademen.
Dirty girl gaiters is een bekend merk in Amerika dat gaiters verkoopt, (helaas hier voor zover ik weet nog niet verkrijgbaar) maar ook van andere merken kun je ze steeds vaker vinden, bijvoorbeeld van deze maker op Etsy. Als je op de link hierboven klikt, kun je zien hoe ze eruit zien. Je kunt ze overigens ook redelijk makkelijk zelf maken, als je een beetje handig bent met de naaimachine. Ik heb ze ook zelf gemaakt met behulp van deze tutorial.
Voor- en nadelen van trailrunners
Goed, over de voordelen van trailrunners heb ik al redelijk uitgeweid. Volgens mij zijn het de beste wandelschoenen tegen blaren. Maar hebben ze ook nog nadelen? Ik zet alles nog even op een rijtje voor je:
Voordelen:
- Licht!
- Ademend
- Comfortabel
- Makkelijk aan en uit te trekken
- Ruimte om je tenen te bewegen
- Soepel
- = geen blaren!
Nadelen:
- Minder duurzaam, ze slijten snel
- Niet goedkoop (tenzij je een goede deal ergens vindt)
- Minder veilig op echte bergpaden op sneeuw
- Misschien minder geschikt voor mensen met voetproblemen
‘Ik heb moeilijke voeten’
Even voor de duidelijkheid: ik heb zelf geen probleemvoeten of -enkels en ook geen opleiding tot podoloog. Als je problemen hebt met enkels, knieën, enz. zou ik zeker advies vragen aan een vakbekwaam iemand die je kan adviseren over wat voor jou het beste is. Let daarbij wel op dat het iemand is die ervoor open staat om met je mee te denken en ‘out of the box’ kan denken. Sommige mensen zullen vast wel echt zware schoenen en steunzolen nodig hebben, maar als je je lichaam de kans geeft om zich langzaam aan te passen, zal dat ook al een hoop schelen voor veel mensen. ‘Zwakke’ enkels worden vanzelf sterker als ze vaker belast worden. Maar als je altijd hoge, stevige schoenen draagt, worden de enkels altijd ontzien en krijgen ze dus geen kans om sterker te worden.
Update: inmiddels zijn er ook al hoge trailrunners, en trailrunners met Goretex lagen, speciaal voor hikers.
Heb je nog vragen over schoenen, blaren, of iets anders? Laat het me weten in de comments hieronder!
Disclaimer: als je iets aanschaft via een link die ik deel op deze website, krijg ik hiervoor een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar het stelt mij in staat om meer van dit soort artikelen te kunnen schrijven en mijn website te onderhouden.
4 reacties op “De beste schoenen tegen blaren”
- Boer Jan-Willem
Hoi, leuk onderbouwd artikel over trailrunners.
Precies zoals ik mijn Altra’s ook ervaar.
Ik loop er nu 3 jaar op, ik heb de Lone Peaks en Olympus en vind ze super.
Persoonlijk (1.93 bij 103kilo) bevallen de Olympus mij het beste i.c.m. een rugzak over zware paden en afdalen. Dit omdat ze echt heel veel demping geven, super comfortabel en heel erg stabiel zijn zeDank je wel, Jan-Willem!
Ja, ik heb tijdens de PCT ook een paar keer gewisseld van Lone Peaks naar Olympus en weer terug. Na 1600 kilometer kreeg ik steeds meer last van brandende voetzolen door het oneven terrein en de scherpe rotsen, en toen was de dikkere zool van de Olympus erg fijn. Ik merkte wel dat ik dan net een halve maat groter moest nemen, omdat de dikkere zool de schoen in dezelfde maat net iets krapper maakt. Nu waren mijn voeten ook wel twee maten groter geworden tijdens de reis, dus ik varieerde sowieso van maat.
Tegen de tijd dat de Olympus modellen aan het eind van hun levensduur waren, merkte ik wel dat de demping echt uit de zool was. Maar ja, dat was ook niet zo gek.
Voor wandelingen met niet al te zware rugzak en niet al te veeleisende paden (sowieso overal in Nederland), ben ik weer terug naar Lone Peak, maar ik ben ook fan van beide modellen!
- Mira van Rijswijk
Hoi,
De link naar de trailrunwinkels in Nederland werkt bij mij niet. Ik kan het opzoeken maar dan krijg je geen commissie. Ik denk ik meld het even.
Dank voor je fijne site. Ik steek er een hoop van op!
Gr Mira
Hoi Mira,
Dank je wel voor het doorgeven en je lieve woorden natuurlijk! Ik heb de links gelijk even aangepast!
Als je nog vragen hebt over dit of andere onderwerpen, laat het me weten!
Geef een reactie