Search
Close this search box.

De 6 beste tips om blaren te voorkomen

Wandel jij ook zo graag? Na vorig jaar meer dan 5000 kilometer gelopen te hebben, kan ik mezelf zo onderhand wel een expert noemen op het gebied van wandelen. Een van de grootste ergernissen van wandelaars zijn de blaren, en ik krijg dan ook heel veel vragen over hoe deze te voorkomen (en als het al te laat is, hoe ze te behandelen).

Ook hierbij geldt, zoals bij alles: iedereen is anders. De een wandelt fluitend de Vierdaagse uit op oude, versleten schoenen met goedkope sokken van de Hema, de ander heeft de mooiste nieuwe wandelschoenen met de meest technische wandelsokken die je kunt vinden en hobbelt na tien kilometer alleen nog maar voort dankzij pijnstillers.

Onderstaande tips zullen dus niet allemaal voor iedereen werken, dus probeer uit en perfectioneer je favoriete methodes om blaren te voorkomen. Met een beetje geluk loop jij dan binnenkort, net zoals ik, altijd blarenvrij! (Oké, ik beken, ik heb één klein blaartje gehad vorig jaar, toen ik van schoenmodel wisselde en gelijk daarna 50 kilometer met m’n nieuwe schoenen ging lopen).

Hoe krijg je blaren?

Hoe ontstaan die vervelende blaren eigenlijk? Er zijn heel veel verschillende oorzaken aan te wijzen. Wrijving, vocht, een naad in je sok, een korrel zand in je schoen, er is een hele lijst aan mogelijkheden. Als het warm is of je voeten zweten veel, zul je eerder blaren krijgen. Een kleine oneffenheid en het kan al gedaan zijn. En als je ze eenmaal hebt, worden ze alleen maar erger zolang je loopt.

Tip 1: trailrunners

Ik begin maar gelijk met mijn beste tip. Met stip voor mij (en veel anderen) op nummer één: je schoenen. Waarop wandel jij? Loop jij ook nog steeds door de Nederlandse velden op van die stevige, onbuigzame stappers? Stap toch over op trailrunners! Waarom? Daarover heb ik hier een blog geschreven. Heel in het kort: ze zijn lichter en ademen meer, dus minder wrijving. En minder wrijving is minder blaren. Een ander stel sportschoenen of hardloopschoenen kan natuurlijk ook. Zolang het maar licht, soepel en ademend is, met een beetje profiel.

Tip 2: de juiste sokken

Welke sokken je draagt, lijkt misschien niet zo belangrijk, maar niets is minder waar! Zeker als je gevoelig bent voor blaren is de juiste sok een belangrijk ingrediënt voor een aangename wandeling. Materiaal, pasvorm, dikte, het is allemaal van belang. Ik kies altijd voor natuurlijke materialen. Polyester doet zweten. Merinowol is mijn favoriet, dit voert zweet snel af en reguleert de temperatuur. Ook belangrijk is natuurlijk de pasvorm. Sokken met een naad over de teen zullen vaak gaan irriteren, zeker als je schoenen niet erg soepel zijn en een smalle voorvoet hebben. Een veel beproefde methode om blaren te voorkomen is het dragen van twee paar sokken over elkaar heen. Zorg dan wel dat je twee paar goede sokken hebt, en dat de binnenste zo dun mogelijk is (een liner).

Ook teensokken worden steeds populairder. Het is even wennen, maar als je snel last hebt van blaren tussen je tenen kan dit zeker helpen. Injinji is een bekend merk teensokken, zij verkopen ook liners.

Maar mijn absolute favoriete sokkenmerk is het Amerikaanse Darn Tough. Nog niet zo heel bekend in Nederland en maar op een paar plekken te koop, maar ze winnen langzaam terrein. Darn Tough is zo overtuigd van de kwaliteit van hun sokken dat ze een levenslange garantie erop geven. Als je er een gat inloopt, krijg je van hen gratis een nieuw paar tegen inlevering van het oude. Dat wil niet zeggen dat ze nooit kapot gaan, maar ik heb inderdaad al een paar keer nieuwe sokken van hen gekregen. En ze lopen zo fijn dat ik nu bijna alleen nog maar op hun sokken loop. Ook als ik niet wandel.

Tip 3: Wrijving voorkomen

Misschien zit er wat stof of zand in je schoen, is de achterkant van je schoen een beetje versleten of heb je de veters niet goed aangetrokken. Stop zodra je wat voelt, wacht niet af tot het pijn gaat doen. Beter nu even een paar minuten stoppen dan straks dagenlang langzamer moeten lopen omdat alles pijn doet.

Tip 4: Luchten en drogen

Probeer telkens als je langer dan een paar minuten stopt, je sokken en schoenen uit te trekken en te laten drogen. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je je voeten telkens even schoonmaken met wat water en een doekje, en schone sokken aandoen.

Tip 5: Preventief handelen

Weet je van jezelf dat je heel snel blaren krijgt, of krijg je altijd op dezelfde plek blaren? Dan kun je ook overwegen om voor het wandelen al maatregelen te treffen en die plekken in te tapen met Leukoplast of iets dergelijks. Nog een heel fijn product is wandelwol. Ik neem het altijd mee in mijn EHBO setje. Het weegt haast niets en werkt prima. Het is gewoon een plukje wol dat je op of om de pijnlijke plekken legt. Zodra je sok erover heen gaat, blijft het vanzelf op zijn plek. De lanoline in de wol verzacht en de wol vermindert de wrijving.

Tip 6: Blaren niet doorprikken (of toch wel?)

Heeft niets geholpen en ben je toch weer de klos? Het is en blijft altijd een discussie: blaren wel of niet doorprikken? Ik ga altijd uit van het volgende: ben je klaar met lopen? Prik ze dan niet door. Maar moet je nog verder en loopt hij vol? Dan is het beter om ze door te prikken en leeg te laten lopen, anders loop je de kans dat de huid openscheurt en is de kans op infectie veel groter dan als je een klein gaatje prikt met een steriele naald. Neem een naald en draad mee en wat gaasjes en tape. Blarenpleisters helpen als de blaar nog heel is en niet te groot, maar als hij kapotgaat, haal ze er dan af, anders kan het vocht niet weg.

Wat ik altijd doe als een blaar doorgeprikt moet worden is een dunne naald even in een vlammetje houden om hem steriel te maken. Daarna de punt niet meer aanraken natuurlijk. Rijg er een dun draadje doorheen en steek dat door de blaar heen. Het draadje fungeert als geleider voor het vocht dat daardoor naar buiten kan blijven lopen, ook als de blaar weer vol loopt. Het voorkomt dat de huid weer dichttrekt en stopt tegelijk de twee kleine gaatjes een beetje dicht. Dan een gaasje eroverheen om het vocht op te vangen. Het draadje lekker in de blaar laten zitten. Plak de blaar daarna, als hij leeg is, goed af om verder te kunnen lopen. Zodra je klaar bent met lopen, haal je alles eraf en laat je het zo lang mogelijk uitdrogen. De volgende ochtend alles weer afplakken en vooruit met die geit!

Weet jij nog meer goeie tips om blaren te voorkomen of te verhelpen? Laat het me weten in de comments!

Disclaimer: als je iets aanschaft via sommige van de links die ik deel op deze website, krijg ik hiervoor een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar het stelt mij in staat om meer van dit soort artikelen te kunnen schrijven en mijn website te onderhouden.

10 reacties op “De 6 beste tips om blaren te voorkomen”

 1. Leni Diederen avatar
  Leni Diederen

  Wandelwol is hardstikke fijn neemt de druk weg !

  1. Nutcracker avatar

   Hoi Leni,

   Ja, precies, ik ben ook fan en heb er al een aantal mensen onderweg mee kunnen helpen, omdat ik het altijd meeneem. Het weegt bijna niks en is ook nog een natuurproduct. En je kunt het op elke plek gebruiken.

 2. Elsbeth avatar
  Elsbeth

  Fijn artikel. Vraag me af of de sokken dun zijn. Heb vh weekend gemerkt dat dikkere sokken niet fijn zijn bij hitte. Daarnaast blijft de wandel wol bij mij nooit op z’n plaats blijft zitten. Het schuift altijd weg, zodat er toch weer andere drukplaatsen komen. Ik wil de sok graag bestellen maar wel de dunste. Misschien dat je me daar advies in kan geven.

  Mvg
  Elsbeth goyarts

  1. Nutcracker avatar

   Hoi Elsbeth,

   Dank je wel! Ik hoop dat veel mensen er wat aan hebben. Blaren kunnen je wandeling goed verpesten.

   Van de Injinji teensokken zijn er ook hele dunne sokjes verkrijgbaar, bijvoorbeeld een liner.
   Dit is het soort product dat ik dan bedoel: Injinji liner

   Ze hebben ook een tweelaagse sok die ikzelf heel fijn vind, dat is een dunne teensok (de liner), met daaroverheen een normale sok, maar met bredere teensectie, zodat je tenen toch nog uit kunnen spreiden tijdens het wandelen. Altijd belangrijk is wel dat je genoeg ruimte hebt in je schoenen. Ik bestel mijn wandelschoenen altijd een hele of halve maat groter.

   In de zomer kun je die ook best als gewone sokken gebruiken. Nadeel is wel dat ze dan best snel slijten als ze zo dun zijn. Ikzelf heb bij sokken van merinowol veel minder last van de hitte, omdat dat materiaal reguleert, maar dat is mogelijk voor iedereen anders, de ene zweet meer dan de ander. Elke sok met (veel) polyester erin gaat in ieder geval bij mij veel meer zweten en vind ik niet fijn. Een klein percentage polyester voor de rek zit er vaak wel in, maar ik probeer sokken te vinden waarbij dat niet meer is dan een paar procent.
   Bij mij blijft de wandelwol altijd heel goed zitten, ik heb gemerkt dat de wol van de wandelwol zich gaat hechten aan de wol van de sok en daar een beetje aan vast gaat ‘plakken’. Misschien dat het bij sokken van ander materiaal minder goed werkt omdat die gladder zijn?
   Het is wel altijd even een klusje om je sokken aan te krijgen terwijl de wandelwol op de juiste plek blijft. Als ik een blaar op m’n hiel heb, keer ik de sok binnenstebuiten op de tenen na, dan trek ik de sok aan tot net onder de blaar en houd de wandelwol tegen de blaar. Dan de rest van de sok eroverheen pellen, dan zit het meestal goed.

 3. Su avatar
  Su

  Fijne tips! Super handig

 4. Miriam avatar
  Miriam

  Hi Lies, dank je wel voor je tips! Ik heb vaak last van blaren met mijn kantoorvoeten tijdens meerdaagse wandelingen, zeker in de zomer. Je schoenen- en sokkenadvies ga ik zéker opvolgen.
  Ik heb ook wel eens gehoord dat vaseline op de gevoelige plekken zou helpen. Zodat het niet zo stroeft. Heb jij daar ervaring mee?

  1. Nutcracker avatar

   Hoi Miriam,

   Leuk om te horen dat je ze gaat proberen, ik ben benieuwd!
   Vaseline heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar weet dat sommige mensen dat inderdaad gebruiken en kan me voorstellen dat dat kan helpen op plekken waar er wrijving is tijdens het lopen. Het beste is natuurlijk om alle wrijving te voorkomen, maar dat gaat nu eenmaal niet altijd en dan is het goed om iets achter de hand te hebben.
   ALs je al blaren hebt, zou ik na het lopen de vaseline er wel af halen, omdat het een laagje over je huid legt dat uitdroging voorkomt, en je wilt juist dat de blaren tijdens rustpauzes wel hun vocht kwijt kunnen.
   Andere tips die ik recent heb meegekregen van anderen zijn om 3-4 weken voor je wandeling je voeten elke dag even in te wrijven met kamferspiritus, omdat dat de huid zou verharden en minder gevoelig maakt, en iemand tipte me Gehwol, ook een crème die goede recensies krijgt en veel essentiële oliën bevat.

   Veel succes ermee!

 5. Sylvia avatar

  Leuke post! Ik ben ontzettend blaargevoelig door 2 plat liggende kleinste tenen. Deze plak ik elke ochtend af en fixeer ze met het tapeje meteen in een rechtere stand. Ik doe dit met stretchtape (meteen handig om mee te hebben als je een blessure oploopt) dat ik in teen-brede strookjes knip. En verder laat ik de kwalitatieve Meindls thuis maar ga ik voor lage lichte Hoka trailrunners met brede voorvoet. Laatste meerdaagse tochten geen blaar te bekennen, wat een genot’

 6. Marianne Balm avatar
  Marianne Balm

  hoi Lies,
  Dank voor alle info, heel fijn! even een kort berichtje: je linkjes naar mudmen sokken werken niet.
  Gr Marianne

  1. Lies avatar

   Dank je wel, Marianne, het lijkt erop dat alle linkjes zijn verlopen, ik ga ze aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *