Wat is de Dutch Mountain Trail?

De Dutch Mountain Trail (DMT) is een langeafstandswandeling door het zuiden van Limburg, die in totaal zo’n 100 kilometer lang is. Het pad voert door de heuvels en bergen van het Zuid-Limburgse landschap, en biedt prachtige uitzichten en uitdagende wandelingen.

De DMT is opgedeeld in 4 etappes, die variëren in lengte van 23 tot 28 kilometer. De route begint (of eindigt) in Maastricht of Eygelshoven, en voert onder andere langs de Vaalserberg (het hoogste punt van Nederland), de Vijlenerberg en de Keutenberg. Onderweg kom je langs historische stadjes, kastelen, abdijen en andere bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden langs de route, variërend van campings en B&B’s tot hotels. Op de website van de DMT vind je een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden, inclusief contactgegevens en prijzen.

De etappes

De afstanden tussen de etappes zijn als volgt:

 • Etappe 1: Eygelshoven – Vaals (28 km)
 • Etappe 2: Vaals – Gulpen (23 km)
 • Etappe 3: Gulpen – Mheer (26 km)
 • Etappe 4: Mheer – Maastricht (23,5 km)

Het is mogelijk om de route in meerdere dagen af te leggen en te overnachten op verschillende locaties. Ook is het mogelijk om delen van de route te lopen als dagtocht, of om de etappes op te knippen en er langer over te doen.

Paklijst

Als je van plan bent om te kamperen tijdens de Dutch Mountain Trail, is het belangrijk om een goed uitgeruste rugzak mee te nemen. Hieronder vind je een lijst van items die je nodig hebt om comfortabel en veilig te kamperen tijdens de DMT:

 • Tent: kies een lichtgewicht tent die geschikt is voor het aantal personen waarmee je reist.
 • Slaapzak en slaapmatje: zorg dat je slaapzak geschikt is voor de temperatuur tijdens je trip, en neem een slaapmatje mee voor extra comfort.
 • Kookgerei: neem een kleine brander met een pannetje mee om zelf te kunnen koken onderweg. Of ga cold soaken, ook handig om gewicht te besparen! Je weet zelf het beste hoe uitgebreid je kookset moet zijn. En vergeet je spork niet. 😉
 • EHBO-kit: neem een kleine EHBO-kit mee met benodigdheden zoals pleisters, verband en pijnstillers.
 • Navigatie: zorg dat je een kaart hebt van het gebied waarin je reist, het officiële boekje van de DMT (hier verkrijgbaar) en download de route in je telefoon of navigatieapparaat.
 • Zaklamp of hoofdlamp: zorg dat je in het donker kunt zien waar je loopt en wat je doet.
 • Extra kleding: neem voldoende kleding mee, waaronder warme lagen en regenkleding.
 • Voedsel en snacks: neem voldoende voedsel mee om onderweg te eten, inclusief snacks om je energieniveau op peil te houden.
 • Persoonlijke items: vergeet niet om persoonlijke items mee te nemen, zoals toiletspullen, je camera, en alles wat je belangrijk vindt.

Het is belangrijk om je rugzak niet te zwaar te maken, dus probeer alleen de essentiële items mee te nemen. Vergeet ook niet om je rugzak goed af te stellen en te verdelen om het gewicht goed te dragen.

Gelukkig ga je niet helemaal de rimboe in, dus je kunt altijd nog spullen die je vergeten bent aanvullen onderweg! Wil je weten wat ik meenam op mijn tocht? Lees het hier.

Update: Ik heb de DMT inmiddels gelopen met Pasen 2023, hier op de site kun je het uitgebreide verslag vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *