Van Porto Covo naar Milfontes

Daar ga je dan, je hebt het gered naar Porto Covo en je staat op het punt om aan de Fishermen’s Trail te beginnen! Of misschien ben je netjes bij het begin begonnen en heb je al tien kilometer achter de rug. Of ben je in Lagos begonnen en ben je bijna klaar. Hoe dan ook: Porto Covo! Voor het gemak ga ik er even van uit dat je, net als ik, hier begint en dat alles nog nieuw voor je is. De eerste stap. Laten we gaan.

Deze etappe is gelijk al niet de makkelijkste, morgen heb je spierpijn in je kuiten, tenzij je al veel getraind hebt. Je wandelt zo goed als de hele dag door het mulle zand, dus doe het rustig aan, probeer niet te hard te lopen.

Mijn grootste aanrader voor deze etappe, maar eigenlijk ook de rest van de trail is: gaiters! Weet je niet wat dat zijn, lees het hier terug. Dankzij mijn gaiters had ik geen enkele last van zand in mijn schoenen, en aan de gezichten van de andere lopers te zien, waren ze allemaal jaloers. Ik heb er heel wat opmerkingen en vragen over gekregen!

De route

Vandaag is niet de langste dag, je hebt een kleine 20 kilometer voor de boeg, maar je loopt bijna de hele dag de duinen op en af door het losse zand. Dat wordt helemaal goedgemaakt door de gelijk al prachtige uitzichten. Als de rest van de trail ook zo is, hoor je mij niet klagen. Ik was al gelijk weer helemaal in mijn element. Blij om weer op pad te zijn, en ik genoot dan ook van de uitzichten, het mooie weer en de prachtige omgeving.

Je loopt veel door de duinen, maar af en toe ook over het strand. Al na een kilometer of vier kom je zo via een strand bij een oud fort met een terrasje ernaast. Dit is de eerste en enige horeca voor vandaag, dus als je tong al aanvoelt als schoenleer, grijp deze kans dan met beide handen aan. Af en toe leidt het officiële pad je weg van de zee en volgt een route wat verder weg van de kust. Niet alleen vandaag, maar op alle etappes gebeurt dat hier en daar. Soms is het duidelijk waarom (privégrond, erosie, natuurbehoud), maar soms ook helemaal niet.

Zo nu en dan kun je in plaats van het pad te volgen, ook over het strand lopen. Let er dan wel op dat je misschien dan soms over rotsen moet klauteren en hier en daar door het water moet waden, vooral bij vloed. Doe dit dus alleen als je zeker weet dat je er langs kunt, en neem geen risico’s, de zee kan hier wild zijn.

De app Mapy.cz geeft je een goed overzicht van de bestaande paden en heeft standaard al de route van de Fishermen’s Trail erin staan. Je kunt natuurlijk ook het boekje van de trail meenemen, als je dat liever hebt. Of allebei!

De hele trail zul je langs een overdaad aan stranden en baaitjes komen, dus houd je van zwemmen en op het strand liggen, bouw dan vooral wat extra tijd in! Ben je liever op tijd in je hostel om op een terrasje de andere lopers binnen te zien komen, dan is het goed haalbaar om rond borreltijd elke dag aan een wijntje te zitten. Dit hangt natuurlijk wel af van je starttijd en je loopsnelheid.

Accommodatie

Ik verbleef in het MUTE hostel in Porto Covo. Dit ligt letterlijk tegenover het pad, dus ‘s ochtends stap je de deur uit en je bent op pad. Ze serveren een uitstekend ontbijt en er is een zwembad, een tuin, een dakterras en een geweldig uitzicht. Porto Covo is niet zo groot, dus je bent ‘s avonds zo in de hoofdstraat voor een hapje te eten of ‘s ochtends in de supermarkt of bij de bakker om je lunch voor die dag te scoren.

Er zijn natuurlijk ook nog andere opties in Porto Covo. Wat voor mij het beste werkte, was sites als Booking.com of Airbnb checken voor de opties. Half mei was het nog best te doen om een of twee dagen vooruit iets te boeken online, maar onze eerste keus was niet altijd meer beschikbaar, dus heb je een duidelijke voorkeur voor een plek, zorg dan dat je die vooraf boekt. Maakt het je niet zoveel uit, dan wordt het wat makkelijker.

In Vila Nova de Milfontes verbleef ik in hostel Selina. Dit was tegelijkertijd de duurste overnachting van deze trip (35 euro, maar prijzen variëren naar gelang de tijd van het jaar), en de beste. Er was een bar, een hottub, airco, een ontspannen sfeertje, een welkomstdrankje en een uitstekend ontbijt. Ze organiseren activiteiten en het restaurant dat in het hostel zit schijnt ook uitstekend te zijn. Maar allerbelangrijkst: de bedden waren heel comfortabel.

Eten en drinken onderweg

Pak een lekker ontbijtje mee voor je de dag begint, veel hostels hebben ontbijt inbegrepen bij de prijs, of zoek een restaurantje waar ze ontbijt serveren. Een bezoekje aan een supermarktje of een lokaal bakkertje voor wat vers brood, wat lokale kaas en een pastel de nata voor de lunch en je komt de dag wel door! Op sommige etappes kom je onderweg horeca tegen, maar de openingstijden zijn soms wat onvoorspelbaar, dus reken er niet op, dan kan het alleen maar meevallen.

Vergeet niet om voldoende water mee te nemen voor de dag, want dat kun je bijna nergens bijvullen. Reken op minimaal twee tot vier liter water, afhankelijk van je verbruik en de temperatuur.

Je eindbestemming voor vandaag

Vila Nova de Milfontes is gelijk al een goede afsluiter van de dag. Het is een wat groter dorpje en heeft meer voorzieningen en aardig wat lekkere restaurantjes om je geslaagde dag te vieren. Op naar dag twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *