Even heel wat anders: te voet door Rotterdam. Geen natuurgebied, geen wilde dieren, geen zanderige bospaadjes, en al zeker geen rustgevende stilte. Dus waarom ging ik daar een dagje op stap?
Wat zijn NS-wandelingen?
Misschien ken je ze wel, de NS-wandelingen. Allemaal wandelingen die je makkelijk kunt bereiken met de trein. Elke route begint en eindigt bij een treinstation ergens in Nederland. Soms zijn het rondwandelingen, soms loop je naar een volgend station. Altijd een prima idee natuurlijk, want zo kun je zelfs zonder auto makkelijk een dagje weg in Nederland.
Er zijn in totaal meer dan 40 NS-wandelingen in heel Nederland, dus er is voor ieder wat wils. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden, landschappen en thema’s. Op de website van NS vind je alle informatie over de routes, de kaarten, de bezienswaardigheden en de horeca onderweg. Zo ook de NS-wandeling door Rotterdam. En tsja, Rotterdam is nou eenmaal mijn geboortestad, dus ik ken haar op mijn duimpje.
Daarom besloot ik eens een dagje toerist in eigen stad te gaan spelen. Heel makkelijk, ik had de trein niet eens nodig, want ik ging op de fiets. Maar als je wel met de trein komt, kom je aan op het Centraal Station midden in het centrum. En dat is gelijk een prima begin, al zeg ik het zelf! Ik ben geen groot fan van moderne gebouwen, maar voor Rotterdam CS maak ik een uitzondering.
Voor de bouw was ik sceptisch, maar nadat het af was, was ik om! Het is een echte blikvanger geworden. Ik realiseerde me pas tijdens het schrijven van dit artikel dat het in mijn hoofd nog steeds ‘het nieuwe station’ is. En dat terwijl het er toch alweer 10 jaar staat! (Het werd geopend in 2014).
Hoogtepunten van de stad Rotterdam
Ik zal niet de complete route van de wandeling beschrijven. Daarvoor kun je beter de routebeschrijving downloaden en meenemen, of volg de route via de Wandelnet-app.
De wandeling biedt in ieder geval een prachtige route langs de Maas, de Erasmusbrug, Delfshaven, de Kop van Zuid en nog veel meer. De volledige route is 15 kilometer. Je kunt hem ook inkorten tot 12 kilometer. Dit kan handig zijn als je meer tijd nodig hebt om te shoppen of een terrasje of museum mee te pakken. Kies je voor dat laatste, dan stap je in Rotterdam Blaak weer op de trein.
Wees gewaarschuwd: er zijn veel verschillende alternatieve routes die je zou kunnen nemen. Een paar van mijn aanbevelingen liggen niet op de route zoals die beschreven is op de website van de NS. Volgens mij hebben ze wel een paar hoogtepunten overgeslagen. Als je ze allemaal mee zou pakken, kun je de route makkelijk 20 of 25 kilometer maken. Of pas de route een beetje aan en loop net wat anders. Ik geef je wat suggesties in dit artikel.
Waarom Rotterdam?
Rotterdam is een moderne, levendige en creatieve stad, waar altijd iets te beleven valt. Rotterdam heeft ook veel te bieden voor wandelaars. Je kunt er genieten van de architectuur, de kunst, de cultuur en de natuur. Het is ook makkelijk te bereiken met de trein, vanuit elke hoek van het land.
Als ik heel eerlijk ben, vond ik er vroeger niet veel aan om op te groeien in Rotterdam. In die tijd was de stad heel anders dan tegenwoordig. Er was toen niet veel vertier voor mensen van mijn leeftijd, en ik zocht mijn heil elders als ik uit wilde gaan. Maar dat is compleet omgeslagen, en nu ga ik er heel graag heen voor al het ‘stadse vertier’. Sinds kort, geloof het of niet, kun je hier zelfs surfen in de binnenstad!
Verder zijn er een aantal museums van wereldklasse. Het ‘nieuwe’ Depot naast het Boymans is nog zo’n voorbeeld van een bouwwerk dat ik van tevoren niet zo zag zitten, maar nu toch wel in de smaak valt.
Hoe was de wandeling?
Rotterdam biedt voor ieder wat wils. Als je op zoek bent naar natuur, stilte en rust, dan zou ik een andere wandeling uitkiezen. Maar houd je van museums, winkelen, lekker eten, schepen kijken, moderne of historische panden, dan kun je je hier echt uitleven. Mijn persoonlijke hoogtepunten op de route zijn:
- Rotterdam CS (zoals genoemd)
- Het stadhuis (om even langs te lopen)
- Museum Boymans en het Depot (Boymans is de komende jaren aan het verbouwen, en dus niet toegankelijk, helaas!)
- De Erasmusbrug
- Delfshaven (veel oude historie en pandjes – Rotterdam zoals het was voor de Duitsers overvlogen!)
- Zocher park (maar geen hond die die naam kent, dus vraag naar ‘het park bij de Euromast’)
- Kop van Zuid/Katendrecht
Als je de wandeling nog verder wilt inkorten, lijkt het op de kaart een aantrekkelijke optie om de omweg naar Delfshaven af te snijden. Maar als je er nog nooit geweest bent, en eens een hele andere kant van deze rauwe havenstad wilt zien, is dit eigenlijk wel een hele grote aanrader! Je kunt er op bezoek bij de Pelgrimskerk vanwaar de Pelgrimsvaders naar Engeland (en vandaar op de Mayflower door naar Amerika) vertrokken. Die attractie maakt deze uithoek van Rotterdam een grote trekpleister voor Amerikaanse bezoekers!
Maar vlak naast de kerk ligt ook nog een geweldig terrasje van een lokale bierbrouwerij, met uitzicht op de oude haven, en er zijn hier nog diverse andere hele leuke oude huisjes en restaurantjes. Sla Delfshaven dus zeker niet over, kan ik je aanraden.
Hierna ga je richting het Zocher park, waar je ook de Euromast zou kunnen bezoeken, of loop een stukje onder de Maas door via de voetgangerstunnel. Ook een minder bekend stukje van de stad, maar stukken leuker dan de autoversie van de Maastunnel! Wel weer omkeren en teruglopen, want de overkant is een stuk minder charmant dan de route door het park.
Vanaf de kade zie je de Erasmusbrug al opdoemen, die in de volksmond ‘de Zwaan’ wordt genoemd. Wees gewaarschuwd, Rotterdammers zijn dol op bijnamen! Als je aankomt bij de Maas, zie je de complete skyline van Rotterdam. Aan de overkant het beroemde gebouw ‘de Rotterdam’ van Rem Koolhaas. Een van de redenen waarom ik geen fan ben van moderne gebouwen, maar het schijnt van heinde en ver architectuurliefhebbers aan te trekken, dus het zal wel mooi zijn. (Smaken verschillen, gelukkig!) Als je er binnen eens een kijkje wilt nemen: het Nhow hotel in de middelste toren heeft een publiek toegankelijk restaurant/bar op de 7e verdieping, met terras met uitzicht op de Zwaan en de Maas.
In het seizoen liggen er voor ‘de Rotterdam’ vaak cruiseschepen aangemeerd, wat wel indrukwekkend is, zo midden in de stad, maar ook niet zonder controverse, uiteraard. Goed voor de economie, niet zo goed voor de luchtkwaliteit in de stad…
Vanaf de Veerhaven kun je ervoor kiezen om een watertaxi te nemen naar de overkant. Als je krap bij kas zit, loop je gewoon verder over de Erasmusbrug, maar de watertaxi is wel een leuke ervaring! Bovendien stap je dan uit bij Hotel New York (HNY), een goede plek om even binnen te wandelen en een kop koffie te pakken, of alleen maar even rond te kijken in het restaurant en in het hotel zelf (je kunt de hal vrij binnenlopen). Van hieruit vertrokken vroeger de landverhuizers (mensen die naar Amerika wilden emigreren), en ze hebben er alles aan gedaan om die sfeer vast te houden.
Na HNY loopt de officiële route verder over de Kop van Zuid richting de Willemsbrug, maar als je de tijd hebt mag je zeker de korte omweg naar Katendrecht niet missen! Net achter HNY ligt de Rijnhavenbrug, maar geen rechtgeaarde Rotterdammer zal je begrijpen als je de weg daarnaartoe vraagt. Hier heet die brug gewoon ‘de hoerenloper’, omdat Katendrecht vroeger de rosse buurt van Rotterdam was. Nu is het een stuk hipper daar, en als je nog geen koffie hebt gedronken bij HNY, mag je zeker Kopi Soesoe niet overslaan, een heel leuk (en heel klein) alternatief koffietentje aan het Deliplein, net over de brug. Een van mijn favoriete stekjes als ik in de buurt ben!
En ja, de officiele wandelroute van de NS is ook leuk, maar als ik zou mogen kiezen, zou ik de route hier nog wat langer maken, of het stuk dat hierna komt (Willemsbrug, Noordereiland) overslaan en via de Erasmusbrug weer terug naar het centrum lopen. Vanuit het Deliplein kun je namelijk ook redelijk makkelijk nog een stukje doorlopen en op bezoek gaan bij de SS Rotterdam.
Dit oude cruiseschip is permanent aangemeerd en omgebouwd tot hotel, restaurant en evenementenlocatie. Je kunt er mee met een rondleiding over het schip, of op eigen houtje een beetje rondkijken, al is de toegang tot sommige delen van het schip dan beperkt. Toch ademt het nog helemaal de sfeer van jaren ’50 luxe cruiseschepen, en dat is toch erg leuk om een keer mee te maken. Misschien even een ‘Manhattan’ drinken in de Captain’s Lounge?
Nadeel van deze alternatieve route is wel dat je de Willemsbrug (mooi uitzicht over de rivier), de Hefbrug (uniek monument) en het Noordereiland (rustigere wijk midden in de rivier, met een aantal oudere pandjes) mist, en ook de Markthal ligt hierna niet echt meer op je route, al kan je deze later vanaf de Coolsingel nog wel even meepakken met een kleine omweg.
De Markthal is natuurlijk ook wereldwijd beroemd. Het is een uniek gebouw dat een markt, een winkelcentrum en een appartementencomplex in één is. Het heeft een enorme boogvorm en een kleurrijke plafondschildering. In de jaren sinds de opening is het steeds minder een gewone markt en steeds meer een toeristenattractie geworden, waardoor het er bijna altijd te druk is en het aanbod is verschoven naar snacks en souvenirs. Leuk om een keer te zien als je er nog nooit geweest bent, maar wel erg toeristisch.
Welke route je ook pakt, na het oversteken van de Erasmusbrug of de Willemsbrug kom je uiteindelijk weer terug in het centrum. Bij de Leuvehaven kun je ook gelijk nog even het Maritiem Museum en het Havenmuseum meepakken. Zelfs als je niet naar binnen gaat kun je in de haven zelf allerlei schepen bewonderen, van historische zeilschepen tot een vuurtorenschip.
Al met al kun je je makkelijk een hele dag of meer vermaken met Rotterdam, dus maak er een weekendje van, waarom niet?
Wil je meer zien in minder tijd? Deze hele route kun je ook met de fiets doen! Huur een OV-fiets op het station, en je kunt makkelijk in een dag de hele route inclusief uitbreiding doen, met tijd over op het terras.
Heb je nog vragen of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Laat het me hieronder weten in de comments!
Geef een reactie