De benodigde vergunningen voor de Pacific Crest Trail

Het B2-visum voor Amerika aanvragen was het grootste struikelblok, want de vergunningen zijn strikt genomen niet verplicht om de trail te mogen lopen. Ze zijn echter wel handig om te hebben.

Welke vergunningen zijn er?

Allereerst: De PCT long distance permit: een vergunning voor iedereen die meer dan 500 mijl aaneengesloten wil lopen op de PCT. 

Ieder jaar geeft de PCTA (Pacific Crest Trail Association) 50 vergunningen uit per dag voor de maanden maart, april en mei voor NOBO (northbound) hikers, en 15 per dag SOBO (southbound). Het aanvraagproces kan nog weleens wijzigen, maar in 2021 ging het als volgt voor de vergunningen voor 2022:

Op 9 november om 19.30 uur (Nederlandse tijd) werden de eerste 35 vergunningen per dag vrijgegeven, en op 11 januari de overige 15 per dag NOBO en alle SOBO vergunningen. Iedereen die op de site was ingelogd voor 19.30 uur kreeg een willekeurige plek in de wachtrij. Als de wachttijd minder dan een uur is krijg je een aftelklokje te zien met een schatting hoelang het nog duurt voordat je aan de beurt bent. Zodra je aan de beurt bent moet je bevestigen dat je nog steeds wakker bent en dat je je nog niet bedacht hebt over je reis. Het uitkiezen kan beginnen!

Met een beetje geluk is de datum die je wilde hebben nog beschikbaar tegen de tijd dat je aan de beurt bent, anders moet je een andere datum uitkiezen, hopelijk zo dichtbij je wensdatum als mogelijk. Voor de klas van 2022 was de competitie groot. Immers, in 2020 waren veel mensen op de trail halverwege naar huis gegaan. In 2021 mochten er geen buitenlanders het land in. En in 2022 waren er inmiddels nog veel meer mensen binnen langzaam gek geworden en hadden besloten dat ze ook wel eens te voet een land wilden doorkruisen. Dus was de kans dat je een plekje kon bemachtigen al flink veel kleiner dan in voorgaande jaren. 

En als ik geen vergunning heb?

Als je geen vergunning hebt kunnen bemachtigen op beide data is er overigens nog geen man overboord. Het is mogelijk om voor de gehele route aparte vergunningen per locatie aan te vragen. Dit is natuurlijk wel een flink stuk tijdrovender, en vooral voor de populairdere stukken kan dat ook nog lastig zijn. Maar naarmate de startdata naderen vallen er ook nog mensen uit, en als zij hun vergunning annuleren komt die plek weer vrij. Net als bij het maken van een afspraak voor het consulaat loont het dus om de pagina onder je sneltoets te programmeren en obsessief de hele dag te checken of er iets vrij is gekomen.

Nog meer?

Ja, als je van plan bent om ook maar iets met vuur te gaan doen in Californië heb je een fire permit nodig. Deze kun je pas na 1 januari aanvragen voor het komende jaar, dus op 1 januari zat ik er klaar voor. Dit is overigens lang zo lastig niet als de PCT vergunning. 

Op de site van CalFire bekijk je een korte video over het veilig omgaan met vuur, en daarna maak je een korte quiz online. Als je alle vragen goed hebt krijg je vanzelf een digitale vergunning. Al je vergunningen moet je overigens op ouderwets papier uitprinten en op verzoek van een ranger kunnen laten zien.

Zoals je misschien kunt begrijpen zijn ze in Californië erg voorzichtig met vuur, dus zelfs voor een gasbrandertje heb je nog een vergunning nodig, en op het overgrote deel van de trail mag je geen open vuur maken. In hoog-risico gebied kunnen ze overigens zelfs met vergunning je nog verbieden om je gasbrandertje aan te steken. Dan zul je het even met koude havermout moeten doen voor zolang het duurt. 

En dan ben ik klaar met vergunningen aanvragen?

Ja, tenzij…

Aan het eind van de trail loop je zo de grens met Canada over en naar Manning Park, om je overwinning te vieren. Een kippeneindje van een kleine 14 km.

Maar dan ben je wel net illegaal de grens met Canada overgestoken en heb je geen exit stamp van Amerika. Wat je problemen op kan leveren de volgende keer dat je het land binnen wilt gaan. Hier was voorheen een oplossing voor: een entry permit voor Canada. Hiermee mag je legaal de grens over steken en later met dat document bij een officiele grensovergang een exit stamp voor de VS en een entry stamp voor Canada halen. Maar door COVID-19 is die vergunning op het moment van schrijven niet aan te vragen en kon je geen toestemming krijgen om Canada binnen te gaan via de grens aan de PCT.

Dus is de enige legale uitweg dit jaar zoals het er nu uitziet om 51 kilometer terug te lopen langs hetzelfde pad waarover je al bent gekomen, naar de dichtstbijzijnde weg, en vandaar te liften.

*disclaimer: deze tekst heeft betrekking op de omstandigheden zoals die eind 2021 golden, het kan altijd veranderen, dus vertrouw hier niet blindelings op en check altijd de huidige situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *