Het woordenboek van een thru-hiker is doorspekt met (Engelse) termen die je in het begin niet allemaal zult begrijpen. Vandaar dat ik een poging wilde doen om een overzicht te maken voor de beginnende wandelaar.
Allereerst: Ehm…thru-hiking?
Thru-hiking is de afkorting van ‘through-hiking’, of wel letterlijk ‘ergens doorheen wandelen’. Sommigen zeggen dat een thru-hiker iemand is die een hele (lange-afstands)trail van begin tot eind afloopt. Anderen scharen je pas in die rangen als je een land van grens tot grens hebt doorgelopen. De meningen verschillen dus een beetje. Een LAW (lange-afstandswandeling) kán soms langer dan een land zijn, denk hierbij aan de E-paden in Europa, die vele landen doorkruisen. Maar bijvoorbeeld de Appalachian Trail in Amerika loopt niet van grens tot grens, maar is wel 3500 kilometer lang. Ook belangrijk: je moet het pad binnen hetzelfde jaar uitlopen. Iemand die elk jaar 100 kilometer loopt van de AT is dus na 35 jaar nog geen thru-hiker.
Hieronder heb ik een aantal termen verzameld, maar deze lijst is zeker niet compleet en enigszins (maar niet exclusief) gericht op de termen die op de Pacific Crest Trail worden gebruikt. Elke term met een * ervoor is specifiek voor de PCT. Termen met ** zijn specifiek voor Amerika.
Woordenlijst
- Base weight: Het basisgewicht van je rugzak. Oftewel: hoeveel weegt je rugzak als je alles ingepakt hebt, maar exclusief alles wat varieert in gewicht gedurende je reis, zoals eten en water.
- Blue blazing: Een gedeelte van de trail over water afleggen (bijvoorbeeld met een boot een rivier of meer oversteken in plaats van eromheen te lopen)
- Bounce box**: een doos met spullen/eten die je naar jezelf vooruit stuurt omdat je de spullen nu niet nodig hebt maar later wel wilt hebben. De naam komt van het ‘bouncen’ van plek naar plek dat je kunt doen: als je de doos niet openmaakt mag je hem gratis verder sturen.
- Cache: of ‘water cache’, een voorraadje water op een droge plek, vaak neergezet door trail angels. Caches kunnen ook andere items bevatten i.p.v. water.
- Cairn: Een stapeltje stenen gebruikt als wegwijzers op plekken waar het pad onduidelijk is. Volg de cairns en je komt meestal goed uit.
- Camel up: Bij een waterbron zoveel mogelijk water drinken zodat je minder hoeft te dragen erna.
- Cathole: gat dat je graaft voor je ‘nummer twee’. Geen wc-papier meebegraven, minimaal 15-20 cm diep en 60 meter of meer van water, het pad en kampeerplekken vandaan.
- Christmas toes*: Na zoveel kilometers met bepakking kunnen de zenuwen in je voeten gaan protesteren en je verliest het gevoel in je tenen. Dit komt meestal pas rond Kerstmis weer terug, als je de PCT NOBO hebt gelopen en dus ergens tussen augustus en september bent geëindigd.
- Cold-soaking: Als je, om gewicht te besparen, geen gasbrandertje meeneemt ben je aangewezen op cold soaking, oftewel je eten in koud water weken en het zo opeten. Als je tijdens de lunch water gooit bij je rijst of noedels voor die avond, zijn ze tegen het avondeten ‘gaar’ en klaar om te eten!
- Cowboy camping: Onder de sterrenhemel slapen, zonder tent of tarp.
- EFI: ook wel: ‘Every-Fucking-Incher’. Iemand die iedere centimeter van het pad moet bewandelen en niks wil overslaan. Zie ook: Purist.
- FarOut (formerly known as Guthooks): Telefoonapp voor navigatie, met informatie over water, kampeerplaatsen en alles wat je nog meer wilt weten.
- Flipflop: het pad in niet-aaneensluitende secties wandelen. Bijv: je start in SoCal, slaat de Sierra over omdat er teveel sneeuw ligt, gaat naar Washington en loopt SOBO terug en komt later dat jaar terug naar de Sierra.
- Hikerbox: Doos of container op plekken waar veel hikers komen en waar overbodige spullen achtergelaten kunnen worden. Andere hikers kunnen dan gratis dingen eruit halen die zij nodig hebben.
- HYOH: ‘Hike-your-own-hike’ De op-één-na-belangrijkste van allemaal. Hike zoals jij dat wilt, op jouw tempo en met de spullen waar jij je fijn mee voelt. Trek je van niemand wat aan die je wil vertellen dat je te snel/langzaam/onhandig/of vul-zelf-wat-in bent. Ook: niet achter anderen aanhobbelen omdat je bang bent dat niemand anders je ooit aardig gaat vinden. Vlak achter je en vlak voor je lopen net zulke coole mensen, je hebt ze alleen nog niet ontmoet. Als je een groep kwijtraakt, kom je misschien daardoor nog veel meer fijne mensen tegen.
- LASH: ‘Long-ass-section-hike’ Voor mensen die niet de hele trail willen/kunnen lopen, maar wel een heel eind doen. Bijvoorbeeld heel Californië lopen en dan naar huis gaan. Gefeliciteerd, je bent een LASH-er!
- LNT: ‘Leave No Trace’ De belangrijkste! Uiterst belangrijke gewoonte om geen sporen achter te laten op de plekken waar je doorheen loopt. Dit betekent o.a. dat je (natuurlijk) al je vuilnis met je meeneemt, waaronder je gebruikte wc-papier. Als je eten morst ruim je het op en neem je dat ook mee, je afwaswater drink je op, geen zeep gebruiken, zeker niet in of nabij water (OOK niet als het biologisch afbreekbaar is!), als je iets verplaatst om je tent op te kunnen zetten (zoals stenen om je haringen mee te verankeren) leg je dat weer terug op dezelfde plek voor je weggaat, enzovoort. De lijst is lang. Als je niet alle LNT-principes kent, zoek ze dan op voor je vertrekt!
- Nero: ‘Near-zero’ Als je op een dag minder dan 10 mijl loopt (arbitraire grens), vaak omdat je dan al in town bent, of laat bent begonnen die dag.
- NOBO / SOBO: ‘NOrth BOund of SOuth BOund. Bijvoorbeeld voor de PCT: loop je van Mexico naar Canada (NOBO) of andersom (SOBO)?
- PLB: ‘Personal Locator Beacon’ – een GPS tracker die je meeneemt en waarmee je met een druk op de knop een SOS kunt uitsturen naar de hulpdiensten, die dan precies weten waar je je bevindt. Met sommige modellen kun je ook zelf berichten versturen naar anderen.
- Postholing: Laat op de dag door sneeuw lopen die zo zacht is geworden dat je met elke stap erin wegzakt. Zwaar werk, natte voeten!
- Purist: Zie EFI
- Resupply box: Een doos met eten die je naar jezelf vooruitstuurt naar een plek waar weinig eten beschikbaar is, of waar het heel duur is.
- Slackpacking: Een stuk zonder bagage of met alleen een kleine rugzak lopen. Bijvoorbeeld als trail angels je bagage vooruit brengen.
- Trail angels/Trail magic: Mensen die zonder winstoogmerk (maar niet altijd gratis!) dingen voor hikers doen om hen te helpen hun doel te bereiken. Dit kunnen lifts zijn, eten, slaapplekken, of vele andere dingen.
- Trail name: Naam die je op de trail krijgt van andere hikers. Vaak omdat je iets stoms, leuks of markants doet. Als je eenmaal een trail naam hebt, gebruik je alleen die naam nog onderweg.
- Triple crown: Iemand die alle drie de grote thru-hikes in Amerika heeft gelopen, verdient daarmee de (denkbeeldige)Triple Crown. Dit zijn de Pacific Crest Trail, Appalachian Trail en Continental Divide Trail. In totaal zo’n 12.674 kilometer)
- TCCY: Triple Crown Calendar Year – iemand die de Triple Crown in één kalenderjaar heeft gelopen.
- Ultralight / UL: Je bent pas een ultralight backpacker als je ‘base weight’ (zie boven) onder de 4,5 kilo ligt. Lichtgewicht is alles onder de 9 kilo. Ikzelf ben een lichtgewicht backpacker, want voor ultralight moet ik wat mij betreft teveel inleveren op comfort. Bovendien hangt het natuurlijk erg af van wanneer je waar heengaat en wat je daar gaat doen. Voor meer hierover, zie mijn eerdere artikel.
- Widowmaker: Voor je ergens gaat slapen, check je altijd de bomen in de buurt op ‘widowmakers’, dode takken in de bomen boven je die naar beneden zouden kunnen vallen terwijl je slaapt. Niet alleen takken zijn een potentieel gevaar, ook hele bomen kunnen dood zijn en tijdens een storm omver geblazen worden.
- Yellow blazing**: De gele markeringen volgen, in dit geval de gele wegmarkeringen in de VS. Yellow blazing is dus met de auto een stuk trail overslaan. Naar een stadje liften en later terugkomen naar dezelfde plek valt niet onder yellow blazing, de intentie bij yellow blazing is altijd om een stuk af te snijden of over te slaan.
- Yoyo: Nadat je de hele trail hebt uitgelopen, omdraaien en weer terug lopen in tegenovergestelde richting. (jojo-en, dus.)
- Zero: Een dag geen mijlen lopen op de trail. Meestal in een stad of dorp, maar kan ook op de trail zelf gedaan worden.
Ben je zelf nog termen tegengekomen waarvan je niet weet wat ze betekenen? Of die ik heb gemist? Laat het me weten in de comments, dan voeg ik ze toe!
Geef een reactie