Search
Close this search box.

De beste sokken om blaren tegen te gaan

socks hanging from washing line

De grootste vijand van iedere wandelaar: blaren!

Nadat ik in dit artikel al heb besproken welke schoenen voor mij het beste werken in de strijd tegen blaren, nu dan ook een artikel over dat andere cruciale onderdeel: sokken!

Want je kunt nog zulke fijne en goedpassende wandelschoenen hebben, als je vervolgens slechtzittende sokken erin aantrekt, zul je nog steeds blaren krijgen.

Hoe krijg ik blaren?

Meestal krijg je beginnende blaren door een van deze drie oorzaken, of een combinatie hiervan:

 • Wrijving – een slecht passende (te grote) sok of schoen, veters die niet goed zijn aangetrokken, etc.
 • Vocht – zweetvoeten of regen
 • Irritatie – naden in de sok, een versleten hiel in schoen of sok, zout van zweet, zand of steentjes.

Vaak zal een van deze drie dingen een rol spelen bij de ontwikkeling van een blaar, en als een blaar eenmaal is begonnen, is het te laat. Zelfs als je daarna alles goed doet, is het kwaad al geschied en kun je de schade alleen nog maar proberen in te perken.

Hoe voorkom ik wrijving?

 • Zorg dat je sokken goed passen en geschikt zijn voor wandelen. Vaak hebben wandelsokken geen prominente naad over de tenen (liefst helemaal geen naad), sommigen merken hebben ook een linker- en rechtersok met hun eigen pasvorm.
 • Kies de juiste maat. Een ‘one size fits all’ is meestal geen goed idee.
 • Zorg dat je schoenen niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein. Na een lange dag wandelen zetten je voeten op, en een knellende schoen veroorzaakt meer ellende dan een schoen die te los zit.
 • Zorg wel voor voldoende beweegruimte voor je tenen. Een schoen (of sok) met een smalle neus drukt je tenen op en over elkaar tijdens het lopen.
 • Het klinkt te simpel om van belang te zijn, maar niets is minder waar: zorg dat je je veters goed strikt. Dit kan verder gaan dan alleen wat je bij je veterdiploma hebt meegekregen. Er zijn tal van verschillende manieren om je veters te rijgen en te strikken. Als je hiel vaak wegslipt, kun je dit verhelpen door je veters op een andere manier te rijgen. Als je wreef vaak pijnlijk wordt tijdens het wandelen, is daar ook een rijgmanier voor. Kijk online voor tal van tips op vetergebied. Bijvoorbeeld hier of hier. Ook op Youtube zijn er talloze filmpjes over te vinden.

Hoe voorkom ik vocht?

Vocht komt van binnen óf van buitenaf. Natte sokken veroorzaken op hun beurt weer wrijving, maar hoe voorkom ik dat?

Zweetvoeten zijn vaak de boosdoener, maar wat doe je ertegen? De mate waarin je last hebt van zweetvoeten, zal voor iedereen anders zijn. Hoge temperaturen, waterdichte schoenen en synthetische sokken zijn een dodelijke combinatie. Ik ben dan ook een voorstander van trailrunners, zoals je in het artikel over schoenen hebt kunnen lezen. Niet alleen omdat ze licht zijn, maar ook omdat ze goed ademen en snel drogen. Als je vaak last hebt van natte sokken door zweet, zal het volgen van deze adviezen je problemen misschien niet helemaal oplossen, maar het kan zeker een groot verschil maken.

 • Kies voor ademende, lichte schoenen. Bij voorkeur lage schoenen zonder Goretex laag. Ze zullen snel nat worden, maar ook snel weer drogen. De hitte die je voeten tijdens het lopen genereren, zal je sokken weer drogen. Een Goretex laag houdt extern vocht langer tegen (maar niet eindeloos), maar zal het zweet binnen in de schoen langer vasthouden en duurt veel langer om te drogen als de schoenen eenmaal nat zijn.
 • Synthetische sokken zorgen bij de meeste mensen voor zweterige voeten. Natuurlijk zijn er mensen die zweren bij sokken van 100% polyester en daar geen problemen mee hebben, maar als je dit leest, hoor je waarschijnlijk niet bij die mensen. Probeer sokken van natuurlijke materialen. Ikzelf zweer bij merinowol. Een ‘blend’ (mengsel) van materialen kan zorgen voor meer duurzaamheid, maar probeer een sok te vinden met zoveel mogelijk wol. Wol voert vocht af en reguleert de temperatuur, zelfs als het nat is. Let op: katoen is geen goede optie, omdat dit vocht opneemt en vasthoudt.

dirty socks
Als je sokken een eigen leven gaan leiden…

Hoe voorkom ik irritatie?

Veel hiervan hangt samen met wat ik hierboven al heb beschreven, maar daarnaast gelden de volgende regels:

 • Stop zodra je iets van ongemak voelt in je schoen. Een klein steentje, zand, wat dan ook. Als je het voelt schuren, neem een paar minuten de tijd om het te bekijken en het probleem te verhelpen. Schud je schoenen uit, maak je voeten schoon, trek je veters aan, wissel desnoods van sokken of plak eventuele geïrriteerde plekken gelijk al met Leukoplast of iets anders. Kijk ook hier voor meer tips om blaren te voorkomen.
 • Als je veel last hebt van zweetvoeten, trek dan elke pauze je schoenen en sokken uit en was je voeten met een natte doek. Droog ze daarna goed af en trek droge sokken aan. Hang de natte sokken bijvoorbeeld te drogen aan je rugzak.
 • Koop goede sokken die gemaakt zijn om te wandelen. Deze zijn niet goedkoop, en het kan even duren voor je een merk hebt gevonden dat je fijn vindt, maar probeer gewoon een keer wat uit en zie of het werkt.

Mijn favoriete sokkenmerk is Darn Tough. Een Amerikaans merk dat een levenslange garantie geeft op hun sokken. Ze gebruiken merinowol en hebben veel verschillende modellen en designs. Ze worden langzamerhand steeds vaker verkrijgbaar in Nederland, bijvoorbeeld hier. Als je er een gat inloopt, krijg je nieuwe! Dit is geen loze belofte, ik heb al meerdere malen nieuwe sokken van hen gekregen. Wel is de inruilprocedure tot nu toe in Nederland nog wat omslachtiger dan in Amerika zelf.

Een nieuw merk dat ik net heb leren kennen en dat een soortgelijke garantie geeft, is Feetures. Ik ben nu mijn eerste paar aan het uitproberen en tot nu toe ben ik positief. Hun materialen zijn voor veel modellen wel synthetisch, maar de sokken zijn wat meer gericht op compressie en ze gebruiken gerecyclede garens. Als je dus geen last hebt van synthetische materialen, en houdt van sokken die wat strakker om je voet sluiten, is dit dus een goed alternatief.

Als je vaak last hebt van blaren op of tussen je tenen, kun je ook eens teensokken uitproberen, zoals bijvoorbeeld die van Injinji. Deze slijten wel een stuk sneller bij mij.

To Goretex or not to Goretex?

Er is nogal wat discussie onder voor- en tegenstanders van waterdichte schoenen. (Meestal gaat het dan over schoenen met een Goretex laag, maar het meeste van wat ik hieronder bespreek, geldt ook bijvoorbeeld voor geïmpregneerde/leren wandelschoenen.) Wat mij betreft, is het een kwestie van het juiste materiaal kiezen voor de juiste omstandigheden. Ik loop meestal op trailrunners zonder Goretex, maar heb ook een paar Goretex wandelschoenen.

Deze trek ik meestal aan op dagwandelingen in Nederland wanneer het licht regent of er kans is op wat plassen en modder. Als ik op een wandeling zou gaan waarbij de kans groot is dat ik dagenlang door regen moet lopen, of door diepe plassen moet waden, dan zou ik eerder kiezen voor niet-waterdichte schoenen, puur omdat waterdichtheid ook zo zijn grenzen heeft. Op een gegeven moment worden ‘waterdichte’ schoenen toch nat van binnen, en dan wordt het voordeel van de waterdichte laag gelijk een groot nadeel. Bovendien zal een waterdicht membraan op een gegeven moment door slijtage toch hier en daar gaan lekken.

Dus: een beetje water? Ja, trek gerust je waterdichte wandelschoenen aan. Maar: geen water of juist heel veel water? Beter van niet.

Heb je nog vragen over welke sokken je moet kiezen of hoe je blaren voorkomt? Of heb je zelf nog tips die hier niet bij staan? Laat het me weten via de comments hieronder!

Disclaimer: als je iets aanschaft via sommige van de links in dit artikel, ontvang ik daarover een kleine commissie. De prijs blijft hetzelfde voor jou, maar voor mij helpen deze inkomsten om de kosten van deze website te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *