10 voordelen van ultralight tenten (en 8 nadelen)

tenten in landschap bij zonsondergang

Toen ik net begon met backpacken, vond ik mijn goedkope kleine eenpersoonstentje van een bekend Frans merk al heel licht met 1,9 kilo. Ultralight, heette het ding te zijn. En toen dook ik wat verder in de wondere wereld van het ultralight backpacken, en ontdekte ik dat er nog zoveel meer keuzes zijn.

Dyneema

Dyneema (ook wel bekend als DCF of cuben fiber) was en is voorlopig nog het toverwoord, hoewel er druk wordt geëxperimenteerd met andere materialen. In mijn voorbereidingen voor de PCT wilde ik graag mijn belangrijkste items zo licht mogelijk maken, want met deze zogenaamde ‘big four’ (of ‘big three’ soms), kun je snel en makkelijk heel veel gewicht besparen zonder noemenswaardig in te leveren op comfort. Nadeel? De meeste ultralight spullen zijn een stuk duurder dan de traditionele gear, én gaan ook minder lang mee. Wat zo’n tent kost? In Amerika rond de 700 dollar. Als je hem naar Nederland wilt laten komen, komen er importkosten bij (btw, invoerrechten, etc.) en ben je al snel richting de 1000 euro aan het aftikken.

Ik snap goed dat dat op zich voor veel mensen al een reden is om er vanaf te zien, maar als je echte lange-afstandswandelingen wil gaan maken zoals de PCT, is het volgens mij de moeite waard om te investeren in je spullen. Elke gram extra die je meesleept, sleep je maandenlang en duizenden kilometers mee. Als je de kosten van je tent deelt door het aantal nachten dat je erin gaat slapen, vallen de kosten per nacht al wat meer mee. Of verkoop je huis en trek er permanent in. 😉

Begin bij de basis

Door deze big four (rugzak, tent, slaapzak en slaapmat) te vervangen door lichtere versies, bracht ik het gewicht van die vier items terug van 5,5 kilo op mijn eerste trektocht, naar 2,3 kilo op mijn eerstvolgende tocht.

Al snel kwam ik erachter dat Amerika het mekka is voor de echte ultralightspullen. Het aanbod in Europa was en is erg mager, vergeleken met Amerika. Ik zie nu langzaam een inhaalslag komen met merken als Bonfus, het Nederlandse Herder Gear, Atom Packs, en nog vele andere, maar het assortiment moet nog een inhaalslag gaan maken.

Mijn eerste ultralight tent

Binnen no-time stond een Zpacks Duplex tent dan ook bovenaan mijn verlanglijstje. Met zijn (volgens de fabrikant) 525 gram is deze tweepersoons tent meer dan de helft lichter dan de eenpersoonstent die ik op dat moment had. Natuurlijk is deze vergelijking niet helemaal eerlijk: er zitten geen haringen bij en de tent moet opgezet worden met je wandelstokken, dus dat gewicht wordt er ook niet bij gerekend. Maar ik heb voor deze tent veel minder haringen nodig, en de wandelstokken draag je niet op je rug, maar in je handen.

Het andere potentiële nadeel is dat het een ‘single-wall’ tent is, oftewel een enkelwandige tent, wat betekent dat er bij vochtig weer condens neerslaat op de binnenkant en in extreme gevallen aan de binnenkant neerdruppelt.

Kan een single-wall tent altijd?

Maar dan nog, die wandelstokken wilde ik toch al meenemen, dus dat is geen extra gewicht. En het single-wall principe vind ik tot nu toe uitstekend. Voor tochten naar gebieden als Scandinavië of Schotland zou ik nog steeds wel een stevigere double-wall tent meenemen, want de Duplex staat niet bekend om haar stormwaardigheid. Het gebrek aan ritsen heb ik bij stevige wind zeker wel eens vervloekt.

Maar zolang je rekening houdt met de omstandigheden waar je gaat hiken, is dit alles geen probleem. Voor het doel (de PCT hiken), was dit een bijna ideale tent. Ik had zelden tot nooit condens in de tent, de wind heeft een paar nachten problemen opgeleverd, maar meestal niet, en de tent is onovertreffelijk licht. Waarom bijna ideaal? Heel eenvoudig, ik vond een tent die ik nog net ietsje beter vond: de Durston X-Mid Pro 2. Hiermee ging ik vanaf Washington verder, en ik vond hem in veel opzichten nog fijner dan de Duplex.

Ik zal binnenkort dan ook een aparte review voor deze tent schrijven.

Maar, wil je nu misschien weten, is het wat voor mij? Hieronder zet ik de voor- en nadelen van de single-wall ultralight tenten voor je op een rijtje:

Voordelen:

 • GEWICHT!
 • Simpele ontwerpen, makkelijk op te zetten.
 • Weinig haringen nodig.
 • Veel ruimte (je kunt makkelijk een tweepersoonstent meenemen).
 • Dyneema is een uiterst sterk en slijtvast materiaal.
 • Geen aparte, extra tentstokken nodig.
 • De tent paste in het buitenvak van mijn rugzak door het kleine pakvolume. Pak alles in, zet je rugzak klaar en breek dan pas je tent af. Handig als het regent!
 • Dyneema droogt zeer snel en neemt geen water op.
 • Dyneema rekt niet uit; als je tent strak staat en de haringen zijn stevig verankerd, dan blijft hij ook strak staan.
 • Gaten en scheuren in het materiaal zijn makkelijk te plakken.

Nadelen:

 • Prijs – deze tenten zijn erg duur doordat het materiaal kostbaar is en er vaak import- en belastingen bijkomen als je ze importeert vanuit Amerika.
 • Duurzaamheid: de tenten gaan vaak minder lang mee dan de traditionele exemplaren.
 • Beschikbaarheid – ze zijn vaak uitverkocht op het moment van schrijven (begin 2023).
 • Dyneema is niet goed bestand tegen scherpe voorwerpen. Het is heel stevig, maar kan makkelijk doorboord worden door bijv. cactusnaalden.
 • Dyneema kan niet goed tegen UV-straling en lijdt dus onder teveel blootstelling aan de zon (maar hetzelfde is waar van alle andere tentmaterialen)
 • Enkele laag materiaal kan condensatie in de hand werken
 • Vaak niet erg stormbestendig (hoewel ik de X-Mid hierbij veel beter vond presteren dan de Duplex, maar heb hem nog niet kunnen testen in extreem weer)
 • Doorzichtigheid – Single-wall tenten zijn vaak een klein beetje doorzichtig, Als je binnenin een lampje aandoet zal iedereen je kunnen zien zitten. Ik dacht eerst dat ik dit erg problematisch zou gaan vinden, maar in de praktijk was dat totaal niet het geval. Zolang je er maar rekening mee houdt.

Meer weten over ultralight inpakken? Lees dit artikel over of je moet overstappen op ultralight en hoe.

Wil je weten wat ik meeneem op reis? Check mijn paklijsten hier.

En vergeet niet dat 100 gram aan je voeten hetzelfde is als 500 gram op je rug, dus kijk ook even naar je schoenen. Meer daarover hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *